GRADUATIESYSTEEM
Kleuren van de koorden en hun betekenis:

CRUA  / ongekleurd
Ongekleurd koord voor beginners, gebruikt voor het op zijn plaats houden van de abada (capoeirabroek).
CINZA  / grijs
Beginner/Iniciante: NEUTRAAL; Basisperiode voor beginners

AMARELA / geel
Leerling/Aluno: ZON; Verlicht het leerproces van capoeira.

LARANJA / oranje
Leerling/Aluno: VUUR; Wakkert de passie voor capoeira aan, op het vlak van techniek, gevecht, muziek en lichamelijke expressie.

AZUL / blauw
Gevorderde leerling/Aluno Graduado: HEMEL; De bewustwording van de oneindige weg nog te gaan, wat betreft de geschiedenis, de fundamenten en de principes van capoeira.

VERDE / groen
Instructeur/Instrutor: HET WOUD; De krijger, de jager van een hogere kennis, leert keer op keer de wegen van het woud beter kennen en de verrassingen die hij hierin tegenkomt.

ROXA / paars
Leraar/Professor: MAGIE; De capoeirista transformeert zich in een kameleon om in elke situatie te kunnen overleven, om alle moeilijkheden het hoofd te kunnen bieden en zich te positioneren binnen de wereld van capoeira, de principes en idealen van de groep verdedigend.

MARRON / bruin
Onder-Meester/Contra-Mestre: AARDE; Het fundament en de zekerheid, verworven na jarenlang trainen. De duurzaamheid van het werk met capoeira, om de symboliek van de stijl van de groep over te brengen. De voorbereiding voor de benoeming van de toekomstige Ondermeesters, Meesters en Grootmeesters.

VERMELHA / rood
Meester/Mestre: BLOED; Bloed, zweet en tranen. Maakt deel uit van de geschiedenis van capoeira. Heeft de verantwoordelijkheid juist te handelen met zekerheid, eerlijkheid en wijsheid. Capoeira stroomt door zijn bloed en is wat hij ademt, eet en slaapt.

BRANCA / wit
Grootmeester/Grão-Mestre: GEEST;  Symbool van leven en dood. De geboorte voor de eeuwigheid in de gedachten en dagelijkse handelingen van zijn leerlingen. Ondersteunt de groep met zijn kennis en wijsheid. Het resultaat van een leven gewijd aan capoeira.