KINDERDAGVERBLIJVEN EN BUITENSCHOOLSE OPVANG

Capoeira is zeer geschikt als workshop of cursus op een kinderdagverblijf of een BSO.

KDV:

Workshop voor peuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar

Versie 2Het uitgangspunt voor deze workshop is Capoeira, dit komt uit Brazilië en is een combinatie van vecht- en verdedigingstechnieken, dans en muziek maken.
Spelenderwijs leert het jonge kind motorische vaardigheden, balans, coördinatie, zelfvertrouwen. Maar ook bijv. tellen en begrippen als hoog/laag, voor/achter etc.

Verschillende dierenbewegingen worden nagebootst om de basis van acrobatische bewegingen te leren. Daarna leren ze een eenvoudige vechttechniek en een verdediging, dit wordt vaak in tweetallen uitgevoerd. Als afsluiting maken we samen muziek op echte Capoeira-instrumenten!

Een geschikte tijdsduur voor deze doelgroep is 45 minuten.

De benodigde ruimte is een speelzaal.

BSO:

Voor BSO’s bieden we workshops en cursussen voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.

Capoeira is een spectaculaire Braziliaanse vechtkunst. Een verrassende mix van gevecht, dans en acrobatiek. Hoge trappen en prachtige acrobatische bewegingen vloeien in elkaar over, gespeeld op het ritme van traditionele capoeira-muziek. Capoeira is veelomvattend, het bevat sport, spel, maar ook zeker cultuur.

In de workshops wordt spelenderwijs aandacht besteed aan het volgende:

  • Uitleg over Capoeira in het algemeen
  • Warming up
  • Acrobatische kunstjes
  • Vecht- en verdedigingstechnieken
  • Muziekinstrumenten: berimbau (eensnarig instrument), atabaque (trommel), pandeiro (tamboerijn)
  • Teksten van capoeira-liedjes
  • Roda: Iedere workshop wordt afgesloten met een ‘roda’. De roda is een kring van leerlingen die muziek maken, zingen en klappen. Binnenin deze kring laten steeds twee kinderen de geleerde bewegingen zien in de vorm van een gevechtsspel. Een bijzondere afsluiting waarbij samenwerken en respect voor elkaar erg belangrijk is. Dit heeft een positieve uitwerking op de kinderen, ze nemen met veel plezier en enthousiasme deel aan onze workshops!
Alle aspecten komen op zo’n manier aan bod dat het ook voor beginners mogelijk is om iets nieuws onder de knie te krijgen. Capoeira is door iedereen te beoefenen!
Een geschikte tijdsduur voor deze doelgroep is 1 uur. Natuurlijk is in overleg korter of langer ook mogelijk.

De benodigde ruimte is een speelzaal of gymzaal.

Naast eenmalige workshops kan er ook een na-schoolse cursus worden gegeven van bijv. 6 lessen. Deze cursus kan desgewenst worden afgesloten met een spetterende presentatie voor ouders en andere belangstellenden.

U kunt contact opnemen voor een offerte.