CULTUURDAGEN

Wij verzorgen al jaren Capoeira workshops op CKV/Cultuurdagen binnen het Voortgezet Onderwijs. Wij zijn CJP Cultuurkaart acceptant; u kunt geboekte workshops dus met uw Cultuurtegoed betalen.

Info Capoeira CultuurKaart-logo_in_pas-cyaan
Capoeira is een spectaculaire Braziliaanse vechtkunst, ontstaan in de slaventijd. Een verrassende mix van gevecht, dans en acrobatiek. Hoge trappen en prachtige acrobatische bewegingen vloeien in elkaar over, gespeeld op het ritme van traditionele capoeira-muziek. Capoeira is veelomvattend, het bevat sport, spel, maar ook zeker cultuur.
 
De capoeira-docent Mestre Picapau, geboren te Fortaleza, Brazilië, staat aan het hoofd van een team dat shows, lessen en workshops geeft in Europa. Mestre Picapau begon in 1980 met capoeira in Brazilië, kwam in 1992 naar Nederland en mede dankzij hem heeft capoeira zich hier sterk ontwikkeld.
 
Inhoud workshops
Capoeira is een zeer diverse workshop omdat de muziek en bewegingen hand in hand gaan en elkaar versterken. Dit zorgt ervoor dat deze workshop een perfect voorbeeld van een multidisciplinaire workshop is.
  • Uitleg over Capoeira in het algemeen
  • Warming up
  • Acrobatiek
  • Vecht- en verdedigingstechnieken
  • Muziek: instrumenten en zang
  • Roda: Iedere workshop wordt afgesloten met een ‘roda’. De roda is een kring van leerlingen die muziek maken, zingen en klappen. Binnenin deze kring laten steeds twee spelers hun kennis zien in de vorm van een gevechtsspel. Een prachtige spetterende afsluiting waarbij de deelnemers de aangeleerde bewegingen kunnen laten zien.
Alle aspecten komen op zo’n manier aan bod dat het ook voor beginners mogelijk is om iets nieuws onder de knie te krijgen. Capoeira is door iedereen te beoefenen!
 
Leerdoelen
De leerlingen leren over de ontstaansgeschiedenis van Capoeira, over de Braziliaanse cultuur en traditie die daarin tot uiting komen.
Er worden basistechnieken aangeleerd zowel wat betreft vechtkunst als de acrobatische bewegingen die bij Capoeira horen. Met het aanleren van deze bewegingen worden leerlingen weerbaarder en wordt er aan hun zelfvertrouwen gewerkt.
Omdat er steeds in tweetallen geoefend wordt en de deelnemers op elkaar leren te reageren, leren ze goed te kijken, te anticiperen en te reageren op de ander. Ook leren ze samenwerken in de roda.
 
Tijdsduur
De workshop Capoeira duurt 90 minuten. In overleg met ons kan een kortere of juist langere workshop gegeven worden, zodat deze aansluit bij iedere gelegenheid. We kunnen ook vervolgworkshops aanbieden en workshops met meerdere docenten en grotere groepen.
 
Locatie
Gymzaal.
Leerlingen graag in sportkleding.
 
U kunt contact opnemen voor een offerte.